nikola tesla – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
elektrik üzerinde aciyip deneyler yapmış, elektriği kıtalar üzerinden iletmeyi başaracak teknolojiyi geliştirmeyi bitirmesine ramak kala elektrik kablosu üreticileri tarafından öldürülmüştür.(u: la sen bizlen taşak mı geiyon dopaç denilerek)(u: ekmeğimize göz mü diktin ulan allahsız da demişlerdir)

red alert serilerindeki tesla kulelerinin isim babasıdır.
nikola tesla (d. 10 temmuz 1856, smiljana-hırvatistan – ö. 7 ocak 1943, new york)

sırp asıllı fizikçi, mucit, makine mühendisi ve elektrik mühendisi. 19. ve 20. yüzyılın en ilginç buluşçularından birisidir.

babası papazdı. hiçbir zaman okuyup yazamamasına rağmen, annesi halk arasında pratik ev aletleri mucidi olarak bilinirdi. ona göre tesla, yaratıcı dahi olmaya adaydı. papaz olması için babasının zorlamasına karşı çıkarak, genç tesla, mühendislik mesleğinde ısrar etti. annesi de onu destekledi, fizik ve matematikte bilgisini arttırırken graz'daki politeknik okuluna girdi ve prag Üniversitesi'nde eğitimine devam etti. yabancı teknik eserleri okuyabilmek için, orada, yabancı dil kursuna devam etti. anadili olan sırpça ve ailece bildikleri almancaya ek olarak ıngilizce, fransızca ve ıtalyancayı da öğrendi.

prag'daki tahsilini 1880'de bitirdikten sonra, budapeşte'de lisans üstü yaparken, profesörüyle alternatif akımın özelliklerini tartıştı. sonra bir paris telefon şirketinde çalışmaya başladı. burada doğru akım motorları ve dinamolar konusunda geniş ve önemli tecrübeler edindi. oradayken çalıştığı döner makineleri korumak için regüle edici kontrol cihazları icat etti.

http://tr.wikipedia.org/wiki/nikola_tesla

...tesla'nın aradığı fırsat ve şans kolayca eline geçmedi. o zamanlar new york'da pearl caddesindeki ilk laboratuvarında akkor lambası için pazar aramakla meşgul olan edison'a rastladığı zaman tesla, gençlik heyecanıyla, kendisinin bulduğu alternatif akım sisteminin açıklamasını yaptı. bu düşünceyi derhal ve tamamen kestirip atan o büyük adam, "sen teori üzerinde vaktini harcıyorsun" dedi.

...tesla, new york'da aiee (şimdiki ieee)'nin bir toplantısında çok gösterişli konferans verip, tek ve çok fazlı alternatif akım sistemlerinin gösterisini yaptı. dünya mühendisleri, muazzam gelişmenin kapısını açarak, telle yapılan elektrik enerjisi iletimindeki sınırlamaların giderilmiş olduğunu gördüler.

fakat, kim, tümüyle daha iyi olan bu sistemi uygulayacaktı? doğal olarak, bu kuruluş, edison-general electric olmayacaktı. aksi halde kendi yatırımlarının eskimiş olduğunu kabul edeceklerdi.

(u: aynı yerden alıntı yaptım)
aslında ampül'ü tesla buldu ama edison hayata geçirdi, gibi...

şimdi ki internet wireless sistemini zamanıda ki elektirik sistemine (kablosuz) ve askeri haberleşme, iletişim için kullanıla bileceği, efsanesinin kahramanı...

1 mil uzakta 40 ampül'ü kablo yada başka bir bağlantı olmadan yakabileceğini söyleyen,

gerek oyunlarda (u: red alert), gerek flimlerde (u: prestij), gerek çizgi romanlarda (u: superman), gerek kitaplarda (u: haarp) bu ismin geçtiği ama icatları konusunda meslektaşları kadar thomas alva edison gibi duyulmayan bilime şüphe ile yaklaşmamı sağlayan şahıs.
elektirikte alternatif akım kuramını bulan hatta ampulu icat eden (u: rivayetlere göre) edison un bu fikri ondan çaldığı söylenen 153 sene önce (u: iiiki doooduun teslaaa) doğan ve düşündükleri bugunun teknolojisinin yaratılmasında öncü olan dünyanın gelmiş geçmiş en önemli bilim adamlarındandır. doğum günü google tarafından unutulmamış ve anasayfaya elektirik temalı logo konulmuştur. öldüğünde evi fbi tarafından aranmış ve not defterlerine fbi el koymuştur. faydalı işler yapan ve bunu amerika için değil dünya için yapan insanlar neden hep böyle erkenden ölürler bilinir efendim bilinmez değil (u: aa biliyorum ben o kelimeyii şeey suikast olmalı). şimdi amerikanın neden teknolojide ileride olduğunu anladınız mı?

aynı almanların ilaç sektöründe dev olması gibi.

(bkz:nazilerin yahudileri ilaç denemeleri için kobay olarak kullanması).
alternatif akım ve motorları, radyo, radar, flüoresan, x-ışını, uzaktan kumanda, kablosuz iletişim tesla’nın akla ilk gelen icatlarındandır. tesla olmadan alternatif akımın ve buna uygun çalışan motorların, televizyonun, mr’ın (manyetik rezonans görüntüleme), robotların, faks makinesinin ve daha birçok buluşun mümkün olamayacağı söylenebilir. 800'ü patentli yaklaşık 1000’e yakın icadı vardır. yaşamı boyunca birçok engel ile karşılaşan tesla’nın en büyük ve sürekli çabalarından biri, çalışmalarını sürdürebilmek için finansal kaynak bulabilmek olmuştur. belki de döneminin çok ötesinde olduğu için anlaşılamayan, hayatı çoğu zaman yalnız ve maddi sıkıntılar içinde geçmiş dehadır. (u: alıntıdır)

araklanan yazının devamı için,

http://dergi.yeniyuksektepe.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=31:nicola-tesla&catid=2:bilim-ve-felsefe&itemid=8