newton olmasa yer cekimi olurmuydu – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
descart ın suçla ilgili tanımlamasında cezelendırmayı esas moment olarak kullanması.şöyle gibi;

suçu belirleyen çizgi cezalandırılabilir olmasıdır.suçun faili onun fiili sorumluluğunu taşıdığından cezalandırılır ve suç meydana gelmiş/işlenmiş olur.

yani suç cezalandırıldığı için suçtur.ceza yoksa suç da yoktur.

newton olmasaydı yer çekiminin etkileri ve ona bağlı ortaya çıkmış bütün pozitif bilim kaynakları domino taşı etkisiyle yıkılırdı.

şüphesiz birileri böylesine doğa kaynaklı bir çekim gücünün varlığını ortaya koyabilecek keşifler yapardı ama -şimdiki zaman- içerisinde yaşadığımız an gözönünde tutulduğunda ;

değil başka birinin bu keşfi yapması yine newtonun bir saniyelik gecikmesi dahi farklı sonuç doğururdu.

(bkz:kaos teorisi)
başlığı içinde bulundurduğu felsefeyi geride bırakarak yanıtlayacak olursak şayet, ben burdan ''olur mu la öle şey'' derim.. newton efendinin kafasına düşmezden evvel o elma , nice arkadaşları da toprağa düştü mü düşmedimi ? newton yaratmadı yerçekimini - buldu sadece.. oooonçün ben bu soruya koskocamana bir ''hayııııaaaaaaaaaaar'' diorum...
yer çekimi keşfi newton dan çok daha önce bulundu. galileo, düşen bir cismin sabit bir oranda hız kazandığı düşüncesini deneylerle sağlamıştı. aynı zamanda düşen bir top güllesinin parabolik yolu için de bir formül tür etmişti. newton bu bulguları kullanarak kendisine ait 3 kanun çıkarmıştır.