ab nin rum yonetiminin super bilgisayar kurma talebini reddetmesi – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
ab nin rum yönetiminin tıp fakültesi kurtma telebini reddetmesinin ikinci roundudur. şu ki ada da kurulmuş olan ydu inovasyon merkezi ab tarafından yeterli görülmüştür.

(alinti: ab, rum yönetiminin süper bilgisayar kurma talebini reddederek, ydÜ'deki süper bilgisayarın bilimsel araştırmalarda kullanmalarını önerdi.



ab'nin, rumların da süper bilgisayar kurulması girişimini engelleme gerekçesi olarak ydÜ'deki süper bilgisayarı gösterdiğini kaydeden ydÜ genel sekreteri ırfan günsel, "rumların devlet olarak süper bilgisayar kurmaları girişimine karşı duran ab, adada bir süper bilgisayar var, yeterince de büyüktür, ondan faydalanmaya bakın" denildiğini kaydetti

dünyadaki büyük süper bilgisayarların bilimsel araştırmalarda kullanıldığı ve bu bilgisayarlarda çalışıldığında bulguların değerlendirilmesi ve olasılıkların taranmasında sağlanan hızla onlarca yıl kazanıldığını belirten ırfan günsel, süper bilgisayarın yapılacak işlemlere hız kazandırdığı, araştırma ve bilgiye ulaşma süresini azalttığını vurguladı

süper bilgisayarın ilk uluslararası araştırma olarak kanseri yenmenin yollarıyla ilgili sürdürülen çalışmaya katkı sağladığını belirten günsel, kanser araştırmasına en fazla katkı koyduklarından dolayı da birinci konumda bulunduklarını vurguladı. ydÜ süper bilgisayarı, kanser araştırmasından kalan zamanda da aids ile daha kaliteli ve daha sağlıklı bir pirincin nasıl yetiştirilebileceğiyle ilgili araştırmalara katkı sağlıyor

ydÜ süper bilgisayarının, dünyanın en büyük deneyinin yapıldığı cern'e da katkı sağlayacağını ifade eden günsel, şu an devam eden diğer çalışmalarda ise, tbmm arşivinin depolanması, türkiye ış bankası'nın veri yedeklemesi ve kktc için daha kesin hava raporları alınmasıyla ilgili çalıştıklarını dile getirdi

havadan bakıldığında bir anahtarın göbeği görüntüsü veren ve saatlerce bilgisayar başından kaçmayanların, sağlığı ve psikolojik rahatlamaları göz önünde bulundurularak, her odasının bahçeyi göreceği şekilde inşa edilen ydÜ ınovasyon merkezi'nde bulunan süper bilgisayar, insan hayatının geleceğini ilgilendiren birçok bilimsel araştırmaya katkı koymaya başladı.

güvenlik önlemlerinden dolayı bazı yerlerde yer altına bulunan süper bilgisayar, ydÜ'de ilgililerin merakını biraz olsun giderebilme adına bir camekandan görülebilecek şekilde yerleştirildi.

klimasız bir ortamda çalışması durumunda 4 dakikada odayı 80 derece sıcaklığa yükseltecek güçte çalışan süper bilgisayar, her biri buzdolabı büyüklüğünde 3 güç kaynağıyla ülkemizdeki elektrik kesintileri ve dalgalı elektriğe karşı güvence altına alındı.

kapasitesi artırılmaya müsait bir şekilde kurulan ve her yıl da artırılması planlanan süper bilgisayar için olası bir yangın durumunda, su veya hava püskürtmeden odadaki oksijenin yutulmasıyla yangını söndürecek bir sistem kuruldu.

yeni yeni duymaya başladığımız ve işlevi yavaş yavaş kavranmaya başlanan süper bilgisayarın ülkemize de kurulması serüveni; bu bilgisayarın yaptığı çalışmalar ve sunduğu imkanları ydÜ genel koordinatörü ırfan günsel ile konuştuk.

ibm ile iki yıllık bir çalışmanın ardından sürdürülen bir yıllık hazırlık sonrasında kurdukları süper bilgisayarı ülkemize de kazandırma fikrinin barselona'da yaptığı bir gezide doğduğunu belirten ırfan günsel, "barselona'da dünyanın en büyük 5. süper bilgisayarını gezip inceleyerek kuruluş hikayesini dinledim. deniz ve kum dışında bir değeri olmayan barselona'yla ilgili bu yönde yapılan saptamalardan rahatsız olan katalanlar, başka ne tür değerleri kente tanıtabileceklerini tartışırken böyle bir bilgisayar kurulmasına karar verildi. eski bir kilisede kurulan dünyanın 5. büyük bilgisayarı yardım projeleri, bilimsel ve sağlık araştırmalarında kullanılıyor. süper bilgisayar sayesinde barselona, bilimsel araştırma yapmak isteyen avrupalıları misafir etmeye başladı" diyerek hem ilham kaynağının serüvenini anlatırken, süper bilgisayarın önemine de dikkat çekti.

ydÜ'nün, kktc'ye süper bilgisayar kurmasıyla ilgili gerekli bağlantılar tamamlandıktan sonra kamuoyuna duyurulması karşısında rumların bir engelleme yapamadığına dikkat çeken ırfan günsel, rumların bu kez güney kıbrıs'a da süper bilgisayar kurmak için girişim başlattığını, ancak bu girişimin sonuç vermediğini kaydetti.

ab'nin, rumların süper bilgisayar kurmasını engellediğini belirten günsel, "rumların devlet olarak süper bilgisayar kurmaları girişimine karşı duran ab, adada bir süper bilgisayar var, yeterince de büyüktür, ondan faydalanmaya bakın" yanıtıyla karşılaşan rumların, ab tarafından kktc'deki, ydÜ'de bulunan süper bilgisayardan faydalanmaları için yönlendirildiğini kaydetti.

hem üniversite, hem de kktc'nin dünyaya açılması yollarından biri olarak gördükleri süper bilgisayarla bilgiye engel olamayacağına dikkat çekerek, internet aracılığıyla dünyanın her yerinden ydÜ'deki süper bilgisayardan faydalanılacağına dikkat çeken günsel, bu alanda ambargoların kırılmasına katkı sağlayacaklarını ifade etti.

ibm'in kendilerine ilk 500'e girecek bir bilgisayar önerdiğini, ama ydÜ olarak "olacaksa en iyisi olsun" anlayışları doğrultusunda ilk 100'e girecek bir bilgisayarı kurmak için yola çıktıklarını ve dünyanın en büyük 78. bilgisayarını ülkemize kazandırdıklarını belirten günsel, kktc'nin bugün dünyada en hızlı bilgisayara sahip olan 13. ülke konumunda bulunduğunu kaydetti.

kişisel bir bilgisayarın 10 bin katını hızı olan ydÜ'deki süper bilgisayarın 12 trilyon işlem kapasitesine sahip olduğunu ifade eden günsel, bilgisayarın normal bir bilgisayarın 100 bin katı bilgiyi depolayabileceğini ifade ederek, bilgisayarın kapasitesinin ne olduğuyla ilgili fikir edinilmesine katkı sağladı.

ırfan günsel, süper bilgisayarın yapılacak işlemlere hız kazandırdığı, araştırma ve bilgiye ulaşma süresini azalttığını vurgulayarak, bu bilgisayarların işlevinin boyutuna işaret etti.

dünyadaki büyük süper bilgisayarların bilimsel araştırmalarda kullanıldığı ve bu bilgisayarlarda çalışıldığında bulguların değerlendirilmesi ve olasılıkların taranmasında sağlanan hızla onlarca yıl kazanıldığını belirten ırfan günsel, bunu bir örnekle şöyle aktardı: "abd'deki dünyanın en büyük ikinci süper bilgisayarıyla insanın gen haritası çıkartılıyor. bu yönde 8 yıl önce bağlayan çalışmalarda 4 yıl sonra sonuca ulaşılması planlanıyor. normal bir kişisel bilgisayarın 60 milyon yılda yapabileceği çözümlemeler bu bilgisayar ile 12 yılda tamamlanacak."

süper bilgisayarların bilimsel araştırmalara hız kazandırma yanında çok fazla ve karmaşık bilgilerin depolanmasında da kullanıldığını ifade eden günsel, bunun için yine abd'den bir örnek vererek, abd'deki tüm güvenlik ve kimlik verilerinin süper bilgisayarlarda depolandığını ve 350 milyonluk ülkede aranan bilgiye hızlı ulaşılması imkanının yaratıldığından bahsetti.

ımal edilen arabalarda, çarpışmayla yapılan birçok testin artık süper bilgisayarlarda uygulandığını belirten günsel, hatta süper bilgisayarların eczacılıktaki deneylerde de insanlara faydasının önemli boyutta olduğunu söyledi. calpol örneğini veren günsel, bu bilgisayarlara girilen verilerle ilaçların ilerleyen yıllardaki yan etkilerinin ortaya çıkartılabileceği ve piyasaya çıkan bir ilacın kullanıldıktan sonra zararlarının ortaya çıkmasının bu bilgisayarlar sayesinde önüne geçilebildiğini kaydetti.

süper bilgisayarın uzay araştırmalarında da kullanıldığını belirten günsel, "uzaya mekik gönderilirken, mekiğin atmosfere giriş ve çıkışlarda; hızı, açısı ve rüzgar hızı çok hassas hesaplamalar ister. bu bilgisayarla hesaplama işlemlerini çok hızlı yaparak, hatasız ve süratli bir şekilde uzay çalışmalarına katkı sağlıyor" diyerek süper bilgisayarın hangi amaçlar için kullanıldığını örneklerle ortaya koydu.

ydÜ'de süper bilgisayarın kurulmasının ardından yapılan ilk açıklamada kanser aştırmalarında dünyada birinci sırada oldukları belirtilmiş ve bu toplumda şaşkınlık yaratmıştı. nasıl olur da bir bilgisayar kurulurkenden kanserle ilgili araştırmalarda birinci olabileceği ihtimaline süper bilgisayarların işlevi tam olarak bilinilmediğinden uzak bakıldı.

kanseri yenmenin yollarıyla ilgili araştırma merkezinin çalışmaları için ydÜ süper bilgisayarının da kullandırıldığını ve bu araştırmada en fazla soru taramasının ydÜ bilgisayarı üzerinden yapıldığından dolayı dünya birinciliğinin geldiğini ve bu birinciliklerinin devam ettiğini vurgulayan ırfan günsel, bu araştırmanın içinde olmakla bir gün kanseri yenmenin yolları bulunduğunda kktc ve ydÜ'nün katkısının da tüm dünya tarafından taktir edileceğine dikkat çekerek, bunun, ülkemizin bilime verdiği katkıyı gösterdiğini kaydetti.

kanser araştırmasında süper bilgisayarların 82 milyar olasılığı araştırdığını belirten günsel, bu olasılıklar çözümlendiğinde kanserin çözümüne giden yolun bulunacağını söyledi.

Üç yıldır tüm dünyadan süper bilgisayarların katkı koyduğu projeye ydÜ'nin 5 aydır dahil olduğunu ve bu 5 aylık sürede kişisel bir bilgisayarını 60 yılda verebileceği katkıyı sağladıklarını vurgulayan ırfan günsel, sisteme katkı veren diğer süper bilgisayarlardan her gün daha fazla katkı sağladıkları için birinciliklerinin devam ettiğini kaydetti.

kanser araştırma merkezinin her bilgisayara bir soru sorduğunu ve süper bilgisayarın, yüklenen bu sorunun bir cevabı var mı yok mu diye yanıt aradığını belirterek işleyiş hakkında bilgi veren günsel, 24 saat aralıksız devam eden aramada her sorunun cevabının 4-7 dakika arasında verildiğini kaydetti.

cevaplanan olasılığın merkeze gönderilik sistemin yeni soruyu yüklemesine kadar 3 dakikalık bir zaman geçtiğini ve bu arayı da değerlendirdiklerini vurgulayan günsel, bu arada da aids ile ilgili sorulara yanıt arandığını söyledi.

ıki araştırma arasında oluşan boşlukta da, daha verimli ve daha sağlıklı bir pirincin nasıl üretilebileceğinin araştırıldığını belirten ırfan günsel, bu sıralamanın kendileri tarafından belirlendiğini kaydederken, "Ülkemizin kanayan yarası olduğundan dolayı kanserle ilgili araştırmalara öncelik verdik" dedi.

türkiye meteoroloji müdürlüğü ile yaptıkları anlaşma gereği süper bilgisayarın katkısıyla kıbrıs ile ilgili daha net hava raporları verilebileceğini ortaya koyan ırfan günsel, ankara'dan yapılan hava ölçümlerinin 5 km çapında olduğunu ve bunun ülkemize çok geldiğini ifade etti.

günsel, süper bilgisayarla 1 km çapla ilgili rapor veren bir sistem kurduklarını ve kısa süre sonra yürürlüğe girecek bu sitemle çok daha kesin sonuçların verilebileceğini kaydetti.

tbmm ile yaptıkları anlaşma gereği meclis bilgilerinin ydÜ süper bilgisayarında depolanacağını söyleyen ırfan günsel, bu anlaşmanın hem yurt dışı anlaşması olması, hem de türkiye'nin önemli bir resmi kurumunun güvenini kazanacak bir yatırım yaptıklarının görülmesi açısından anlamlı olduğunu vurguladı.

günsel, türkiye ış bankası'nın da üçüncü yedeklemesini ydÜ süper bilgisayarında yapacağını kaydetti.

Ülkemizdeki banka, şirket ve kurumların da bilgilerinin yedeklemesini ydÜ süper bilgisayarında yapabileceğini işaret eden günsel, server hizmetleri de verebileceklerini kaydetti.

ınovasyon ve bilişim teknolojileri merkezi bünyesindeki büyük bilgisayarın yüzyılın deneyi olarak bilinen ve avrupa nükleer araştırma merkezi-cern tarafından yürütülen deneyde elde edilen verilerle ilgili araştırmalara da katkı sağlayacaklarını belirten ırfan günsel, kktc'nin de bu deneye katkı sağlayacak 34. ülke olacağına dikkat çekti

cern araştırmalarına dahil olmak için yaptıkları başvuruya yanıt beklediklerini söyleyen günsel, çok kısa süre sonra başvuruya gelecek cevabın ardından çarpışmada çıkacak bilgilerin arasında aranacak bulguların ydÜ süper bilgisayarında da işleneceğini belirtti.

ydÜ süper bilgisayarının türkiye ve ülkemizdeki üniversitelerde görev yapan akademisyenlere ücretsiz hizmet vereceğini açıklayan ırfan günsel, sunulacak projeler değerlendirildikten sonra araştırmacıların internet üzerinden de bulundukları yerden araştırma yapabileceklerini kaydetti.

süper bilgisayarın ülkemizde nasıl kullanılabileceğiyle ilgili bilgiler veren ırfan günsel, mimarların çizdikleri projenin üç boyutlu bir hale daha hızlı dönüştürülebileceğini belirtirken bu şekilde mimarların kazançlarını şöyle ifade etti: "bir mimarın hazırladığı büyük projeyi, üç boyutlu bir hale dönüştürmek için yaklaşık 6-10 gününü bilgisayar başında geçirmesi gerekir. gerekli veriler girdikten sonra süper bilgisayar o projeyi 3-4 dakikada üç boyutlu hale dönüştürebilir. böylelikle süper bilgisayarı kullanan mimar bir haftalık zaman kazanmış olur" dedi.

süper bilgisayarın fonksiyonlarının saymakla bitirilemeyeceğine dikkat çeken ırfan günsel, bu bilgisayarla yapılamayacak tek şeyin internete bağlanmak olduğunun altını çizdi.

bu süper beynin ekranı da olmadığına dikkat çeken günsel, süper bilgisayarların yaşayan bir organizma olduğunu ve sınırsız büyüme yeteneğine sahip olduğunu ifade etti.)(u: kaynak)(U: haberhavadis.com)
rumların isterse özel sektör adı altında kurabileceği oluşumdur. nitekim ab'nin de ilerisi için kktc'ye sus payı bıraktığı bir kaç hareketinden biri olmuş..bu açıklamaları yapanın da suat günsel olması ayrı bir hoşluktur..basında yapılan icraatlar ile yer alıp kktc nüfüslu öğrenci elde etme arayışında da öne geçmek istemektedir ki tc uyruklular farkında olmasada buda kktc üniversiteleri arasında önemli bir olaydır..(u: lütfen biraz irdeleme yapın)(u: aaa öylee miii mantığı ile olmaz)