ayni nehirde iki kere yikanamazsin – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
herşeyi değişeceğini, örnekten hareketle nehrin de değişken olacağını, şeklini değiştirceği ve kişininde değişeceğini, kalıclığın bir yalandan ve yanılsamadan ibaret olduğunu gösteren herakleitos sözü.
kabaca biraz açarsak; bir kere yıkandın bu nehirde, pisledin lan nehre, bu yüzden nehir o eski nehir değil, hem sen de eski sen değilsin lan, artık temizsin manasına gelen feslefik önerme.
nehirmi sumu bir türlü karar veremediğim heraklitus uydurması saçmalık.

nehir aynı nehirdir, kalkıp gidecek değil ya, içinde sürekli akıp giden, olduğu gibi kalmayan sudur, aynı suda iki kere yıkanama tamam, bak buna katılıyorum, sen bir daha yıkanacağım derken zaten su alır başını gider. ama aynı nehirde bal gibi de yıkanırsın, nehirden sular akıp gitse de nehir yine aynı nehirdir, suyu değişti diye nil nehri sen nehrine dönmez. değişen suyuyla birlikte o nehir yine de o nehirdir. nehir yine de aynı nehirdir.

adam burada 'değişmeyen tek şey değişimin kendisidir' demek istemiş, ona bir diyeceğim yok. ama nehir aynı nehir, ve ben aynı nehirde iki kere yıkanabilirim diyorum, bu söze de itiraz ediyorum.
saçmalık olduğuna karar verebilmek için üzerinde detaylı bir inceleme yapılması gerekilen cümle. günümüze geldiği kadarıyla burada filozofun savunduğu; hem kişinin hemde nehrin değişecek olmasıdır . evet nehir derken neyi kastetmiş olduğu tartışmaya açıktır fakat ondan önce düşünülmesi gereken şey 1. nokta olan kişinin değişip değişmediğidir. zira eğer kişi değişiyorsa zaten ikincisi nehir olmuş su olmuş akarsu ymuş durursu ymuş hiç farketmez ,adam haklıdır, çünkü oraya giren şahıs bir önce giren şahıstan farklıdır. bu durumda ayni eve 2 kere giremezsin dese yinede haklıdır.. ilginç.