eregli – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
batı karadenizin en güzel ilçesi ve sanayi bakımından içinde barındırdığı erdemir türkiyedeki ilk tek ve en büyük yassı çelik imalatı yapan fabrikadır. temmuz ayının 2.haftasında sevgi barış dostluk festivaliyle rekorlar kitabına girmiştir gezilip görülesi biyerdir haftasonu kaçamakları için idealdir istanbuldan 4.5 saat ankaradan bolu dağı tünelinden 3.5 saat sürmektedir

belediye başkanımızın lafına göre kdz ereğliyi görmeden ölmek öteki tarafa eksik gitmekmiş
şöyle bir sloganı da mevcuttur:

denızın mavısı ormanin yeşılı gÜneşın sarisinin orjınal renklerı sadece karadenız ereğlısı' nde vardir karadenız ereğlı'yı gÖrmeden Ölmek ÖbÜr dÜnyaya eksık gıtmek demektır...

(bkz:halil posbıyık)
aslen oralı olmasam da 1,5yaşımdan beri yaşadığım güzel ilçemizdir.en çok denizinin martı sesinin sahilinin ve en önemlisi bu güzel mekanda (bkz:mariyandin)le beraber anın tadını çıkarma hasretini çektiğim yerdir
türkiye’ nin en yüksek gelir seviyesine sahip kdz. ereğli, zonguldak il sınırları içinde bulunmaktadır. türkiye’nin kuzeyinde, batı karadeniz bölgesi’nde, 41° 17' kuzey enlemi ve 31° 24' doğu boylamı arasında yer almaktadır. yüzölçümü 782 km²'dir. ereğli'ye bağlı 6 belde ( gülüç, armutçuk, gökçeler, güneşli, ormanlı ve Öğberler ) ve 97 köy vardır. şehir merkezine bağlı mahalle sayısı 17'dir. okuma-yazma oranın olduğu ilçede kentleşme oranı 'dır.

yüzölçümünün ’sını ormanlar oluşturur. ılçede 15 ağır sanayi kuruluşu, 81 orta ölçekli işletme faaliyet gösterir. şehirde ticaret odasına kayıtlı 45 anonim, 235 limited şirket, 104 kooperatif ve ticaret odasına kayıtlı 1.726 kuruluş bulunmaktadır. şehirde 6 modern hastane, 200 aşkın doktor vardır. karadeniz ereğli müzesi’nde 3.000’i aşkın arkeolojik eser sergilenmektedir.

karadeniz ereğli, sınırları boyunca 80 kilometrelik kıyı şeridine sahiptir. yükleme ve boşaltma olanağı olan türkiyenin en büyük limanları ve balıkçı barınakları ile uluslararası nitelikte tersaneleri bulunmaktadır. karadeniz ereğli’ye bağlı armutçuk (2003'de beldenin adı kandilli olarak değiştirildi) beldesi’nde, ttk’ya bağlı armutçuk müessesesi bünyesinde taşkömürü ocakları, karadeniz ereğli kent merkezinde ereğli demir Çelik fabrikaları (erdemir) bulunmaktadır. sadece ereğli demir ve Çelik fabrikalarında erdemir ise 10.000'e yakın işçi çalışmaktadır. 2006 yılında açılan yeni tersaneler bölgesi 7000 kişi ; 2007 yılında faaliyete geçicek organize sanayi bölgesi de 5000 kişi istihdam edilecektir.

karadeniz ereğli’nin kıyıları boyunca, birçok doğal plajın yanı sıra; karadeniz ereğli belediyesi, erdemir fabrikaları ve karadeniz bölge komutanlığı’na ait kamp ve plaj tesisleri bulunmaktadır.

kent merkezinin nüfusu 84.600 olmasına rağmen; sosyal alanlar, çevre düzenlemeleri ve ticari hareketliliğinden dolayı zonguldak ve çevresinin çekim merkezi konumundadır. bu nedenle gündüz saatlerinde karadeniz ereğli'nin nüfuzu 200.000'i aşarken, araç sayısı da 60.000'i geçer. ılçeler bazında alırsak, türkiye'de ilçe bazında kişi başına en fazla otomobil karadeniz ereğli'de düşmektedir (ab ortalamasına en yakın yer)

karadeniz ereğli’de, milli eğitim bakanlığı’na bağlı ilköğretim ve liseler ile özel okullarda 40 bin öğrenci öğrenim görmektedir. ayrıca zonguldak karaelmas Üniversitesi’ne bağlı karadeniz ereğli eğitim fakültesi’nde 3.000’e yakın üniversite öğrencisi eğitim görmektedir. karadeniz ereğli’de her yıl haziran ayının 3. haftasında uluslar arası osmanlı Çileği kültür ve sanat festivali, temmuz ayının ilk haftası uluslararası sevgi barış dostluk kültür ve sanat festivali (avrupa'nın en büyük festivali) ve aralık ayının 2. haftasında uluslararası hamsi festivali (guinness rekorlu) düzenlenmektedir.

karadeniz ereğli denince çilek, taş kömürü ve erdemir gelir akıllara. osmanlı çileği diye tabir edilen küçük, pembemsi rengi ve kendine has aromasıyla ünlü olan bu çileğin reçeli çok meşhurdur.

zonguldak'tan bağımsız gibi görünen, gelişmiş bir yerdir. karadeniz'in incisi olarak da anılır. Öyle ki 2006 yılında zonguldakta toplanan vergilerin 'i ereğli'den toplanmıştır.

nüfusu, 1960'da sadece 8.000 iken,1970'de 30.000'e ulaşmış,1980'de 60.000'i aşmıştır.günümüzde 100.000'e yakın yerleşik nüfusuyla türkiye'nin en büyük ilçelerindendir.
turkıyenın ıncısı, turk ekonomısının dıregı, ve benım memleketım... ve dunyanın en hızlı atılan golun ( macın 6. sanıyesındekı zonguldakspor golu) atıldıgı zonguldak ın ılcesıdır