sila 4 – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
girne kapıda çok kral mekan ilk senemde gittidim ve bi daha hiç bulamadım.şöyle bi muhhabeti yaşadığım mekan;

x:lan bu ahmet kaya değil mi?

y:öldü la olm adam

x:bu o deilse kim bu peki?

y:harbiden benziyo lan

....kapı kapanır localarında takılır ordaki grup bizde alkolün etkisiyle başka muhabbetlere yelekn açmıştık.
sıla 4, 1964 yılında kurulan ve ismini kıbrıs türk’ünün tek sesi olan bayrak radyosu’nun adından alan bayrak kuartet’in bir uzantısı olarak 1969’da müzik çalışmalarını yoğunlaştırdı.

grubun dört elemanı, erdinç gündüz, raşf denktaş, aydın kalfaoğlu ve ferahzat gürsoy 1969 yılında modernize edilmiş kıbrıs halk şarkıları ve türküleri üzerinde çalışmalar yapmaya karar verdi. ılk olarak ada çapında bir araştırmaya girişti. amaç, unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş türküler ve manileri toparlamak, sıla 4’ün hedeflediği çalışmalar için eldeki materyalin ne olduğunu saptamaktı. baf’tan karpaz’a, dolaşılan türk köylerinde 10 kadar türkü ve binlerce mani derlendi.



bu sırada, bayrak radyosu stüdyolarında, kamuran aziz hanımın “kıbrısım” şarkısı ve yaşlıların en çok üzerinde durduğu “dolama” adlı türkünün kayıtları yapıldı. kayıtların tamamlanmasından sonra bu iki şarkının yer aldığı ilk plak satışa çıkarıldı ve olağanüstü bir ilgi gördü.



yüksek öğrenim için türkiye’ye (ankara) giden grubun üç elemanı, erdinç, raif ve aydın, müzik çalışmalarını yoğunlaştırırken, ‘grafson’ plak şirketlerinden plak teklifi aldı. bir yılda dört plak için yapılan bu anlaşmanın ilk iki ürünü “gelmedin”, “Ölüm allahın emri”, “yine seni ısterdim ben” ve “kıbrıs gelini” adlı şarkıların yer aldığı plaklar oldu. grafsonşirketiyle yapılacak üç ve dört numaralı plaklar bir anlaşmazlık nedeniyle yapılmadı. ancdak bu sırada, 70’lı yılların en büyük plak şirketlerinden biri olan dıskotÜr devreye girdi ve sıla 4’e plak teklifinde bulundu.



dıskotÜr plak şirketiyle yapılan plakta “gariban” ve “ararım sorarım seni” adlı şarkılar yer aldı. plak hem türkiye’de hem de kıbrıs’ta çok büyük ilgi gördü. kıbrıs’ta listelerin en üst sıralarında yer alırken türkiye de listelere girdi.



1973 yılı ortalarında sila 4, yeni plak için yeniden stüdyoya girme kararı aldı. bu sıralarda, erdinç ve ferahzat bayrak radyosu’nda çalışıyor aydın ise avukatlık mesleğini icra ediyordu. raif ise politikaya atılmıştı. bir başka deyişle, geçmiş yıllara göre dört arkadaşın müziğe ayırabileceği zaman dilimi çok daha azdı. buna karşın stüdyoya girildi ve birkaç yeni şarkı için deneme kayıtları yapıldı. Çalışmalar 74 yılı ortalarına kadar aralarla devam etti. ancak 1974 barış harekatı ile tamamen durdu. ama aynı yıl içinde grafson plak şirketi, türkiye’de, sıla 4’ün “kıbrısım” ve “kıbrıs gelini” şarkılarının yer aldığı yeni bir 45’lik plağı piyasaya sürdü.



stüdyo çalışmaları durmuştu ama sıla 4 elemanlarının sık sık biraraya gelme alışkanlığı devam ediyordu. Çok sayıda sıla 4 şarkısına ortak imzasını koyan raif-erdinç ikilisinin son çalışması, 1985 yılında, yani raif denktaş’ın bir trafik kazasında hayatını kaybetmesinden sadece birkaç ay önce yaptıkları “ata binesim geldi” oldu. yeniden stüdyoya girme düşüncelerinin alevlendiği sırada raif’in kaybedilmesi, sila 4’ü yine uzun sürecek bir suskunluk dönemine soktu.



sıla 4, raif’in ölümünden sonra ilk kez, onun anısına, üç yıl üstüste sürecek (1987-1988-1989) “anı” gecelerinde biraraya geldi. bu konserlerde bir yandan raif anılırken bir yandan da sıla 4’ün bilinmeyen şarkıları sunuldu.



1985 üretimi olan “ata binesim geldi” adlı şarkı dışında sila 4’ün, stüdyo kaydı yapılmış veya yapılmamış toplam 40 kadar şarkısı bulunuyor. halka sunulanların çok büyük bir bölümü 40 yıldırdır yaşlı genç herkesin dilinde kalmayı başarmıştır.



sila 4-2009 cd’si, aradan geçen bunca yıl sonra grubun, dillerde dolaşan şarkılarına yeni bir ‘sound” kazandırmak ve halkın çok sıklaşan taleplerine karşılık vermek amacıyla yapılmıştır. söz konusu cd’de yer alan 13 şarkı, sıla 4’ün en çok bilinen şarkılarıdır. grup elemanları, ilginin böyle sürmesi halinde, geriye kalan şarkıları da bir veya birkaç cd’de toplama kararlılığındadır. (alinti: alıntıdır)