soma – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
soma, manisa ilinin bir ilçesi.

bakırçay vadisi'nin önemli yerleşim birimlerinden olan soma manisa'nın ve aynı zamanda kuzey ege'nin enerji şehri sayılır. son derece canlı bir madencilik sektörüne sahip olan soma, manisa il merkezine yaklaşık 90 km. ve komşu balıkesir il merkezine 74 km. uzaklıktadır. soma, ıstanbul-ızmir karayolu akhisar sapağına 40 km. ve ızmir-Çanakkale karayolunun bergama sapağına da yaklaşık 40 km uzaklıktadır. aynı zamanda bandırma-ızmirankara-izmir demiryolu üzerindedir. soma'nın merkez nüfusu 2007 yılı resmi nüfus sayımı rakamlarına göre 70.683 [1]kişidir.

adını bir baharattan aldığı (somak) rivayet edilen ilçenin yerleşim tarihi bergama krallığı ve karesi beyliğine kadar dayanır. eski bir kale, hamam, hanlar ve cami şeklinde tarihin izlerine hala rastlanmaktadır.

ılçenin başlıca geçim kaynağı linyit madenciliği ve linyit rezervlerini kullanan termik santraldir. 5.000'inin üstünde işçinin çalıştığı kömür madenleri kalite ve rezerv olarak türkiye'nin en üstün linyitlerindendir. 6 yeni 2 eski santralde ki ünitelerin kurulu olduğu ve yılda ~9 milyon megawatt (6x165 mw (yeni santral) + 2x22 mw (eski santral)) elektrik üreten termik santrallerde yaklaşık 1.000 kişi istihdam edilmektedir.

soma, yunt dağı silsilesinin eteklerine kurulmuştur. savaştepe fay hattı da denilen ve balıkesir'in pamukçu beldesinden başlayıp bergama'ya kadar uzanan türkiyenin en aktif fay hatlarından birinin üstündedir.

soma'nın tahin helvası, cevizli lokumu, leblebisi meşhurdur.

soma kasabasi adı burada önceden cok bulunan somako adındaki bir çiçek türünden gelir.

alinti: http://tr.wikipedia.org/wiki/soma