travis – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
geçtiğimiz ay türkiye'ye gelen dünyaca ünlü brit pop grubu.

biyografisi;

glasgow çıkışlı ıskoç rock müzik topluluğu travis, 1990 yılında, chris ve geoff martyn kardeşler tarafından 'running red' ismiyle kuruldu. lenzie akademisi'nden arkadaşları olan andy dunlop'un ardından neil primrose ve kadın vokalist catherine maxwell'in de katılımıyla kadrosu şekillenen topluluk, bu dönemde bir kez daha isim değişikliğine gitti. john lennon ile paul mccartney tarafından yazılan ve beatles grubu tarafından seslendirilen "glass onion" şarkısı, gruba yeni ismini vermiş oldu.

Çeşitli albüm kayıt çalışmalarının ardından, ünlü film yönetmeni wim wenders'ın "paris, texas" adlı yapıtında harry dean stanton'ın canlandırdığı "travis" karakterinin ismini alarak birkaç senede dünyanın önde gelen rock müzik oluşumlarından biri haline gelen grubun kadrosunda; öncü vokallerde, gitarda, piyanoda ve banjoda fran healy, bas gitarda ve geri vokallerde dougie payne, öncü gitarda, banjoda, klavyede ve geri vokallerde andy dunlop, davul ve perküsyonda ise neil primrose bulunuyor.

"biz, britanya'daki kamu hizmetlerinden biri gibiyiz. ambulans, otomobil kurumu, sonra da travis..."

ılk albüm: "good feeling"

travis, ilk stüdyo albümü olan "good feeling"i ("ıyi duygu") 1997 yılında, başarılı müzik yapımcısı steve lillywhite'ın desteğiyle beğeniye sundu. kayıtları new york'taki bearsville stüdyoları'nda gerçekleşen albüm, 40.000'i geçmeyen satış rakamına rağmen müzik çevrelerinden son derece olumlu tepkiler aldı ve kısa süreliğine de olsa ıngiliz müzik listelerinde 9. sıraya kadar yükseldi. 12 şarkıdan oluşan ve 49 dakikalık bağımsız rock ezgileri içeren "good feeling"in ardından grubun ikinci albümü raflardaki yerini aldı.

uluslararası Üne giden yol: "the man who"

grammy ödüllü ıngiliz yapımcı nigel godrich'in üstlendiği ikinci travis albümü, "the man who" adıyla 24 mayıs 1999 tarihinde müzik dünyasına sunuldu. gruba uluslararası ün kazandıran albüm; ıngiltere müzik listelerinde bir numaraya yükselirken 2000 yılında iki de brit Ödülü'ne layık görüldü.

adını, ıngiliz fizikçi oliver sacks'ın "the man who mistook his wife for a hat" kitabından alan "the man who" albümü, 1999 yılında ıngiltere'nin "en çok satılan" albümü olarak travis'i müzik dünyasının ilgi odağına yerleştirdi.

albümün en dikkat çekici parçaları arasında; "writing to reach you" ("sana ulaşmak ıçin yazıyorum"), "driftwood", "turn" ("dön") ve "why does it always rain on me" ("neden hep benim Üzerime yağıyor") yer alıyordu. albümün giriş parçası ve ilk teklisi olan "writing to reach you", francis healy tarafından yazılmış, video klibi ise john hardwick tarafından çekilmişti.

işıltılı günler ve "the invisible band"

yapımcılığını yine nigel godrich'in üstlendiği üçüncü stüdyo albümü "the invisible band" ("görünmez grup"), müziğin, onu yapan gruptan daha önemli olduğu yönündeki görüş baz alınarak yaratıldı. ıngiliz müzik listelerinde bir kez daha zirveye yükselme başarısını gösteren travis, top of the pops'un "yılın albümü" ödülüne de layık görüldü.

ıkisi yalnız amerika sürümlerinde olmak üzere toplam 14 şarkıyı içeren "the invisible band" albümü, 11 haziran 2001 tarihinde beğeniye sunulmuştu.

kabus ve uyanış...

travis için her şey kusursuz ilerliyordu. kısa sürede müthiş bir ün kazandılar ve tüm dünyada adlarından söz ettirmeye başladılar. müzik listelerinin zirvelerini ve satış rakamı istatistiklerini altüst eden topluluk, çok sayıda da ödüle layık görüldü.

ancak bir olay, bütün bu ışıltılı günlerin üzerine kabus gibi çökmüştü. grubun davulcusu neil primrose, fransa turnesi sırasında sığ olduğunu farketmediği bir yüzme havuzuna balıklama atlayıp boynunu kırdı. bu korkunç kaza, yarı ölüm demekti. şaşırtıcı bir şekilde ve büyük şans eseri, primrose tümüyle iyileşerek gruba geri döndü. francis healy, yaşadıklarının özetini şu sözlerle dile getirdi;

"neil'ın geçirdiği kazayla travis yolun sonuna gelmişti. bu grup, dört üyesinden herhangi biri olmazsa var olamazdı. neyse ki bize bir şans daha verildi."

"bir şans daha" ve yeniden doğuş...

travis, verilen şansı doğru kullanmayı başardı. ıskoçya'nın batısında küçük bir stüdyo tutarak çalışmalarına hız verdiler ve sadece iki haftada 9 yeni şarkı yazarak dördüncü stüdyo albümlerinin temelini attılar. "12 memories" ("12 hatıra") adlı çalışmanın yapımcılığını, tchad blake ve steve orchard ile birlikte, grubun kendisi üstlendi.

11 şarkıdan oluşan ve müzik kutusu® tanıtım yazıları arşivi'nde ayrıntılı incelemesini bulabileceğiniz "12 memories" albümü, 13 ekim 2003'te raflardaki yerini aldı ve ıngiltere listelerinde ancak 3. sıraya kadar yükselebildi. Önceki iki albümün 2 milyonluk satış başarısına erişemeyen "12 memories", 300.000 kopyada kaldı.

tarihler 7 mayıs 2007'yi gösterdiğinde travis bu kez, beşinci stüdyo albümü "the boy with no name" ("ısimsiz Çocuk") ile hayranlarının karşısına çıktı. adını, fran healy ve eşi nora'nın, yeni doğan erkek çocuklarına isim koymaya çalışırken belirledikleri albüm, üçü gizli olmak üzere toplam 15 şarkıdan oluşuyordu.

albümün ilk teklisi için, şarkı listesinde 3. sırada bulunan "closer" ("daha yakın") adlı çalışma seçildi. ılk haftasında 12.000'in üzerinde satış rakamına ulaşan albüm, grup tarafından abbey road stüdyoları'nın şef mühendisi chris blair'a ve 2005 yılında, henüz 34 yaşındayken beyninde oluşan tümör nedeniyle yaşamını yitiren ıngiliz ralli pilotu richard burns'e ithaf edildi.

"the boy with no name", en büyük liste başarısını, ikinci sıraya yükselerek norveç'te, 4. sıraya yükselerek de ıngiltere'de kazanırken, amerika billboard 200 listesinde ise 58. sırada yer aldı.

(u: travistr.com)