2010 anayasa degisikligi paketi – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
akp'nin yargıda reform üstbaşlığı altında anayasayı tümden değiştirmek yerine anayasada kısmi tadilatlar yaparak anayasayı revize etmek amacında olduğu gırmızı kurdağleli pakettir.

içeriğinde ise kabaca yaş, hsyk, askeri yargı, siyasi partiler(u: kapatma süreçleri ve baraj zımbırtısı), kadınlara ve çocuklara pozitif ayrımcılık vs. vs. konularında düzenlemeleri kapsıyor.

güzelinden ve kısa ve net bilgilendirme açısından tıklayınız:

http://www.bianet.org/bianet/siyaset/120370-akpnin-anayasa-paketinde-neler-var

ayrıntılı incelemesi için de lütfen tıklayınız:

http://www.bianet.org/bianet/siyaset/121284-anayasa-degisikligi-komisyondan-gecti

açıkcası, beni de tatmin etmeyen paket olar kensi. hatta hiç gerek yoktur bu pakete. çünkü hayatımızın her alanını etkileyen eylülist cunta rejiminin anayasası tümden değişmedikçe, istediğiniz tadilatı yapınız anayasada, hiçbi bok değişmez. dahası, hepsi geçicidir. kolay mı lan bu anayasayı tümden değiştirmek diyenler olacak tabii. onlara tek diyeceğim, hay bu memlekete de, güç odaklarına da, statükosuna da, revizyonuna da. neyse, gelin görün ki bu paketin anayasanın tümden değişimine önayak olacağı da telaffuz edilmiyor değil. çok çılgın.

bikaç haftadır ya da ay mı deseydim, hem siyasi partilerce hem de kamuoyunca tartışılan bu kırmızı kurdağleli reform paketi yüzeysel olarak bakıldığında -ayh he höş!- diye insanı söyletmiyor değil ama derinlerine inildiğinde işler biraz karışıyor sanki. özellikler o güzelim kuvvetlerin(u: yasama, yürütme, yargı) dengesi abuk bi hal alıyor gibi. özellikle yürütme. hukuktan da anlamam öyle. bu yüzden bu paketi sallayan hukukçuların gözlemlerini ve yorumlarını deli gibin merak ediyorum.

neyse, onay geldi, cumhurbaşkanı tarafından. chp de anayasa mahkemesi'ne başını vurdu. bir de referandum olayı da beklemede, paketlisinden. anane gibi konuşmuş olucam ama haydin bakalım, hakkımızda hayırlısı.
daha önce levent köker'in de içinde bulunduğu bir gurup hukukçu tarafından hazırlanan paketin rafa kaldırılmasıyla yeniden başlayan çalışmaların ürünüdür. baykallı pornonun gündeme gelemesiyle ikinci plana gider gibi olmuştur. artık tartışma programlarında baykal'ın iktidarının maşallah yerinde olduğunu gösteren görüntüler konuşulur olmuş. chp, genel başkan seçimleri vs derken unutur mu? dersiniz anayasa mahkemesine götürmeyi. hiç zannetmiyorum

yargı yolu kapalı olan bazı kararlara yargı yolunu açacak olmasından dolayı güzel şeylerde barındırmıyor değildir. gel gör ki daha paket hakkında 'bi bok' bilmeden 'akp'nin bizi kandırması işte' diye işin içinden çıkanlar var. salak mısınız oğlum siz? diye sorasın geliyor bunlara.

sürü piskolojisiyle hareket etmemek gerek efenim. önce bir incelemek lazım 'kandırıyor bunlar bizi' demezden evvel.