turban tartismasi – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
ne yazık ki şu anda ülkemi meşgul eden en önemli konu konumundadır. madde madde inceleyelim

mesele

- kişi hak ve özgürlüklerinin daha net bir biçimde anayasa ile güvence altına alınması, dolayısıyle inancı nedeniyle başörtüsü takan hiçbir öğrencinin eğitim alma hakkının engellenmemesi.

görüşlere bakalım

- bu özgürlük meselesidir ,tamam, amaaaa .

karşıt görüşlü pek çok insanın en azından bunu kabul ettiklerini biliyoruz. koca da bir ama ile birlikte,

ara sonuç: yapılan düzenleme hak ve özgürlük için yapılıyorsa doğrudur, aslı budur. genel kabul bu yönde. ama hala bir ama mız var

şimdi de ama tartışmasının oturtulduğu zemine göz atalım

- türban farz mı değil mi; kuranda var mı yok mu

sorulan soru budur, pek çok kimse konu hakkında fetva vermektedir. (u: fıkhi konulara girersek çıkamayız) (u: o yüzden atlıyorum) kanal türk ün pek çok kuran meali ile bunda yok bunda da yok ana konulu programlar yapması ilginç bir bakış açısının göstergesidir. deniz bey konu hakkında bazı cümleler sarfetmektedir. (u: başka bir soru işareti konusu uzatmayacağım)

asıl mesele yanlış sorular sorulduğunda yanlış cevaplar alınacağının bir örneği olmasıdır bu tartışmanın. çünkü mesele türbanın farz ya da arap geleneği olup olmadığında değildir; mesele bir kimsenin başörtüsü takmasının eğitimine engel teşkil edip edemeyeceği, bunun kişinin hakkı olup olmadığıdır.

o zaman asıl sorulması gereken soruya bakalım

kişinin başörtüsü takması sebebiyle okumaktan mahrum bırakılması kişinin hak ve özgürlüklerinin elinden alınması mıdır, değil midir?

soruna bu açıdan bakıldığında, başörtüsü ister kuranda yer alsın ister almasın, kişi başını ister kel olduğunu saklamak için örtsün ister saçlarını yıkamadığı için; kişinin hak ve özgürlüklerinin kısıtlanamayacağı sonucuna ulaşır ve yapılan düzenlemeye karşı çıkılmaz.

(u: baskın oranı referans alan arkadaşlar için kendisinin bu yasaklamayı anlamsız bulduğunu belirtmek isterim) (u: aziz nesinden aziz nesin başlığı altında bahsetmiştik zaten)

yasal ve mantıki dayanağı olmayan, kimi için nefretin; kimi için önyargıların başlattığı bu tartışmaların en sakin ve zararsız bir biçimde bitmesi arzu edilmektedir.
http://www.sabah.com.tr/haber,4c28b8b7b2d14c8daa18f659b5818de6.html

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=246945

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=247596
bir ara ilhan uçkan vardı köşe yazarı mıdır nedir neyse.sonra tv de gördüm.

türban bir tartışma konusu değildir.bir tartışma zemini olduğu varsayılınabilecek bir ideolojik enstrumandır.

tartışmayı açan da türbanı takan değildir.tartışmalada yasal zemin aramak biraz komik oluyor.
fasafisodur. ara ara gündeme getirilir. birbirimize gireriz, öyle böyle değil hem de. dışarıdan da patlamış mısırları ve coca cola larıyla bizi seyreder güler birileri de. böyle geçer gider günler işte. hey gidi.

edit: alası yoktur yani ideolojik bir enstrumanlıkla ya da kadının kendini dinen ve aklen eksik olduğunu bu örtünme biçimi ile kabul etmesiyle ama bunun hayırdır inşallah ki dini bir emir olduğuyla vs vs yle hiçbir alakası yoktur. bunlar sadece ortamı, ambiyansı coşturmak içindir.
artık bişey yazmaya bile üşendiğim çözümsüz tartışmadır(u: tabi yine de yazacağım), birilerinin koyduğu kurallar yüzünden beni hayatta sürekli tercih yapmak mecburiyetinde bırakan gereksiz bir yasağın eseridir. ya allahın dediği ya lise, ya allahın dediği ya üniversite, ya allahın dediği ya para(u: iş bulmak da kolay değil türbanla)

hadi lisede çaktırmadan başı kapalı okuduk, derken üniversite vakti geldi çattı, orada da yine bir tercih, açsam mı açmasam mı, öss ye nasıl girsem(u: ne yaparım derken bak burada yaptık bir hata), öss de en güzelinden puanı da yaptık, mühendislik kazandık, derken yine bir tartışma üniversitelere tekrar bir baskı, vazgeçtik mühendislikten, bir daha öss ye girip kıbrısa kaçtık, türban dediğimiz ama aslında başörtüsü diye isimlendirilmesi gereren allahın emri için, okuduk bitti hadi iş bulayım derken oraya buraya cv bıraktık, tabi birincilikle bitirmişiz bölümü, ortalama o biçim, cv yi gören atlıyor arıyor, lafı geliyor soruyorlar 'türban takıyor musunuz', 'evet ne oldu', 'aa o zaman olmaz, şirket politikasına ters'

(bkz:türban yasağı)

yani aslında sadece devletin, yökün de bir yasağı değil, özel şirketler bile ne hikmetse kapalı bayan çalıştırmaya ürküyorlar, olsun orada da yaptık seçimi, olmuyorsa olmuyor, işe girip yarın ölmeyeceğimin garantisini kimse veremeyeceğine göre allahın emrini yerine getirip onun benim için hazırladığı en güzel fırsatları görüp onun istediği gibi tercihler yaptığım için mutluyum.

benim gibi dininin emirlerini yerine getirmek isteyen bir sürü insanı sürekli zorda bırakan böyle bir yasak varken, kimilerine göre hala gereksiz bir tartışmadır, ee tabi sana(u: gereksiz demiyorsan üstüne alınma) gerekmez belki, sen başörtü örtmeyi mantıklı görmüyorsundur, ya da o ayetlere inanmıyorsundur, sana göre gerçekten gereksiz bir tartışmadır, ama bana göre çözülmesi gereken büyük bir haksızlıktır.
türban özgürlktür..vicdan özgürlüğüdür..yasaklanması laikliğe karşıdır..tabi bu benm düşüncemdir..