ben laik ve kemalist degilim – ydü sözlük – kibris ta bir sözlükcük | artik haber daha yakin
kavramların tam olarak algılanamaması sonucu böyle bi şey söyleyenlerin bilip bilmeden kınanmasına sebep olan, kişinin kendi fikrini belirtmesidir.

tdk der ki laiklik budur: hukuk devlet ile din işlerinin ayrılığı, devletin, din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından yansız olması.

laiklik bu olupta türkiyede laikliğin olduğunu söyleyen halt etmiştir. devlet ile din işlerinin ayrılığı denmeketedir dikkat edilirse. amma velakin bi ülkede binalarıyla ,resmi memurlarıyla dört başı mamur olan diyanet işleri başkanlığı varsa. bu devlette bilmem kaçbin tane kadrolu imam varsa. şimdi bu devletle din işlerinin birbirine geçmesi olmuyor mu ?evet oluyor. bi devlette kurban bayramı yada ramazan bayramı gibi herhangi bi dinin mübarek gününde resmi tatil ilan ediliyorsa bu ülke laik midir. değildir...

demek ki neymiş. türk dil kurumunun tanımanına göre türkiye zaten laik değilmiş ki laik kalsın.

şöyle bi uzaklara gidelim bakalım bu laiklik neden çıkmış? ortaçağda kilisenin artık cana tak ettiren baskılarından sıkılan krallar ,bu kiliseye artık bi sus diyebilmek için laikliği ortaya atmıştır. çünkü düşünün ki papa onay vermeden koca kral tacını bile giyemiyordu. iş böyle olunca yani ruhban sınıfı kendisini artık alemnin kralı gibi görmeye başlayınca buna ,'hööyt noluya lan sen git kilisende ibadetini yap ben sana karışmıyım ,bende devleti yöneteyim sende bana karışma' denmiştir.

osmanlının son dönemlerinde de hilafetin bozulmaya başlaması,artık sözünün geçmemeye başlamasından dolayıdı ,hilafet kaldırılmış artık devletin dinle işi olmaz ,herkes kendi yoluna denmiştir.

gel gelelim ki herkes kendi yolunda mıdır? din elbette devlete karışamamaktadır, zaten nesine karışacak. ancak devlet dine karışmaktadır. kişilerin dinin gereklerini hangi seviyeye kadar yerine getireceğine karışmaktadır (u: buraya kadar örtün )(u: sadece 1hafta oruç tutabilirsin). şimdi maydonozlar atlamadan ben diyim; din dediysek suç kabul edilmeyen işlemlerine karışamaz yani laiklik var karışamam ben diye satanistlerin birleşip 6 ortak kaplan kesmelerine höeyt noluya lan diyebilir elbetteki.

şimdi madem kurumları insanlar yönetiyor o zaman kurum laikse insanda laik olmalıdır denmektedir. laik baya tartışmalı olmakla birlikde laici mi? öle acaip bişiden gelmektedir. bunlara laikçi diyenlerde bundan esinlenmiş sanırsam... yani din adamı olmayandır. şimdi bu noktada elbette haklıdır. laik din adamı olmayansa bu doğrudur...

ancak dinadamı aslında ruhban sınıfı denen topluluk hristiyanlıkta olan bişidir. onlarda bi sınıf olarak din adamı diye bi sınıf vardır.son din olan islamda ise tarikat lideri dediğimiz şeyhler dahi herhangi bi sınıfa tabi değildir. sıradan insandan bi farkı yoktur .sadece onun ilmine hürmet edenler kendisine saygı gösterebilir. yani buradan anlayacağımız şey laiklik bize has bişi değildir. ama bizde bunu kendimize uyacak şekilde çevirmişizdir. yani sağını solunu kırpıp,bikaç bişe ekleyip bizimde kendimize göre bi laikliğimiz olmuştur...

ben laik değilim. olamam zaten, sende olmamassın . 'aaa ben laikim ayol sanane' diyenler; tabi kendini nası tasvir ediyorsa öledir. o zaman milliyetçilik ilkeside var ben milliyetim . ama olamam işte...milliyetçilik fikrini benmseyebilirim, laiklik fikrini benimseyebilirim ama milliyet yada laik yada inkılap olamam anlatabildiysek ne mutlu bize. ayrıntılı bilgi için tarihi osmanlı mecmusasının 1340. sayfasına bakabilir(u: sabredip hepsini okuyan)(u: mesaj atsın seker alıcam)
aslında bu tartışmaların muhakkak bir neticeyle bitirilmesi gerekli değildir.tartışma ortamları sonuç olarak ortak bir görüş beyan etmekle sonuçlanan tartışmaların olduğu yerler olmayabilir.Çünkü herkes ortak fikir ve tavırlar sergilemek değildir.alacağını alır herkes bu tartışmalarardan.

devlet laik olmalıdır.bunun zaruriyeti çoğunluğu müslüman olan bir toplum yapısına sahip olması ve içinde az sayıdada olsa farklı inançları benimseyen kişilerin var olmasıdır. vijdan hürriyeti sağlanmak isteniyorsa bu ancak temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasıyla mümkün olur ki buda çoğunluğu müslüman olan bir ülkede ancak laiklikle mümkündür.gaye ıslam dinininde ortaya koyduğu gibi baskı ve zulm olmadan örnek teşkil ederek insanları ıslam dinine katmak ise dinin güzelliklerini gösterebilmek ise bunun yolu laiklik karşıtlığı değil aksine laik devlet anlayısıyla sağlanabilecek özgürlük ortamında dinini doğru yaşamaktır.

vijdan ve din hürriyeti kısıtlanamaz.ancak devlet denetimi yine dinin değerlerinin korunabilmesiiçin bir şarttır.
bu o kadar yüce bir sistem ki isteyen bu sistemin kurucunun göstermiş olduğu yolu benimsemiyorum diyebiliyor.atatürk'ün getirdiği sistemin büyüklüğüne bakarmısınız.zamanında diktatörlükle suçlanan bu büyük lider halkı özgür düşünsün diye ona bile karşı cıkacaklarını bildiği halde ne kadar güzel bir sistemi bağışlamış bize.burda yazılcak çok sey varda ben gene onun kendi anısınıyla bitireyim.atatürk tam 8 yıl sonra kurduğu cumhuriyetin cumhurbaşkanı olarak istanbul'a gelir.deniz yoluyla gelen atatürk'ü rıhtımda büyük bi kalabalık beklemektedir.yaveri ulu öndere sorar.

-paşam, uzun zaman sonra buraya geliyorsunuz ne hissediyorsunuz?

atatürk'ün cevabı ise bu tartışmaya belkide son noktayı koyacak cinstedir.

-bak çocuk bugün bizi alkışlamak için toplanan bu kalabalık, gün gelir linç etmek için toplanır...
ne dediğini ve ne isteyip istemediğini bilen kararlı bi' duruşa sahip önerme.

ama şu laik değilim ifadesi saçma olmuş. tabii laik olamazsın datlum, laiklik bireylere özgü bi tabir değil, bi devlet politikası. saçma olmuş. yok saçma değil de yersiz. literatür böyle diyor, ben değil. ama laik değilim derken bir devlet politikası olan laiklike taraf değilim diyorsan kabülüm. ama gel gör ki kemalist değilim demekle bunu gayet açık ve seçik olarak belli ediyorsun. yani bu cumhuriyetçi ve kemalist değilim demek gibi. ya da atatürk milliyetçisi(u: bunu anlamam ya, neyse)(u: miliyetçilik milliyetçiliktir, bunun öylesi böylesi olur mu hiç)(u: nihayetinde özü bellidir)(u: milliyetçilik özünden kopmuşsa ona milliyetçi denir mi hiç)(u: başka bi şey denir)(u: başka bi adı olur yani)(u: aman celallenilmesin şimdi)(u: beyn fırtınası sadece)(u: demek istediğim soru sormadan düşünülür mü hiç) ve kemalist değilim demek gibi.

anlamsız yahu, diğ mi!?